An LED Luminous Wall Creates A Bright Sense Of Depth For An Office Boardroom Storey In Koblenz, Germany

If you liked the post, please do share it

 

 

It is quite natural that in offices with large floor areas, the existing windows are not able to supply sufficient upto the centre of the floor space; restricting the light to the areas near the side windows.


Advertisement

 

This project had similar issues and the architects had to work around this problem to ensure sufficient lights for the entire floor area.

 

In this project, architects had to redesign a boardroom, in such a way that they harnessed the natural daylight from the side windows for the corners and to illuminate the central space, they installed a large luminous wall in the lobby.

 

This large light structure gave a certain character to the boardroom and eliminated the sharp contrast between the naturally lit areas near windows and centrally located dark space.

 

It is quite natural for anyone working or visiting this company boardroom in Koblenz to feel ecstatic, when one looks outside from the 15th floor and is welcomed by a breathtaking view of the beautiful landscape surrounding the Rhein and Mosel rivers.

 

 

The architects redesigning the boardroom level naturally wanted to highlight this panoramic view, but they also wanted more brightness and transparency across the complete storey. But the issue was the stark contrast in the ingress levels of the areas near windows and central zone.

 

“The initial situation was that this area serving as the foyer was panelled with dark and completely cut off from daylight – it was lit with artificial light only,” explained Jörg Wagner from Fries Architekten, Vallendar. To give an effect of daylight throughout the floor, architects opened a part of the side wall in all four directions – N,S,E,W. This was done to let the natural light penetrate deep into the floor and illuminate the otherwise dark central zone of the boardroom coupled with giving access to the outside panoramic view from the central lobby.

 

To further enhance the effect of natural of the central lobby, the architects avoided use of individual on the ceiling, which could have been counterproductive to the natural illumination. Instead they designed a special concept along with the lighting designer Torsten Braun from Die Lichtplaner, Limburg.

 

The concept was to install a large luminous wall in the boardroom foyer which would illuminate the area properly. This wall covers an area with an elliptical layout and houses a kitchenette, Xerox machine and server space. The outer shell serves as a  projection screen for diverse light scenes.

 

It is also possible to configure lighting conditions in this room zone that comply with current standards without installing other luminaires.

 

 

Around 60,000 LEDs are located behind the glass lamination and opaque film layer to form a matrix of pixels with each point consisting of a red, green, blue and white LED. These RGB+W LEDs can be set to various colour and dimming values using DMX control.

 

Therefore, this wall can be utilized to project it with static or dynamic images & patterns or can be used as a homogeneously illuminated surface. But whichever way users choose to use this wall, this sophisticated light object will give mesmerizing effects in the zone; making the area look premium and warm.

 

 

 

Keeping employees comfort in mind, the architects and designer aimed at setting inspiring and relaxing accents for their everyday office work. For this purpose, special light scenes were programmed and stored, and corresponding daytime moods can now be called using a touch panel or control computer. Some of the scenes quote familiar natural phenomena and landscapes – clouds pass over a blue sky, ocean waves or deserts can be displayed, and a view of the Mosel for example. “We wanted to link up to specific images from nature with these light scenes that then release positive associations,” explained the lighting designer Torsten Braun.

 

“Because the LEDs surround the wall in horizontal rings, the horizontal layering of colours in the broad landscapes could be wonderfully simulated.” The surface can of course also radiate uniformly with a single colour as well – a cool blue, warm orange or a white tone can be selected according to user preferences for example. A soft, automatic transition across the course of the day can be activated for many light scenes, thus also establishing a link to the dynamic window light from the sky here in the fifth floor.

 

PROJECT INFORMATION

Project:
LED luminous wall for displaying static and dynamic light scenes. Custom solution for a boardroom storey

 

:
Fries Architekten, Vallendar (Dipl.-Ing. (FH) Architektur Jörg Wagner)

 

Lighting :
Die Lichtplaner, Büro Limburg/Staffel (Torsten Braun)

 

View Complete Gallery

 


 


If you liked the post, please do share it

Leave A Comment